Českokrumlovský autor Jan Vaněček vydává novou knihu

05.06.2018 06:23

V těchto dnech naleznete na knihkupeckých pultech novou knihu českokrumlovského autora Jana Vaněčka s názvem Život s úsměvem, která je již jeho desátá. Jde opět o čtivé humorné povídky opepřené literární nadsázkou a doplněné kresleným humorem Miloslava Martenka.

 

Dozvíte se leccos o bývalém sukničkáři, nahlédnete do bytí bezdomovců a jejich živobytí nebo, jak se vede žebrákovi a prožijete perný den s důchodcem Karlem, který dostal od manželky nelehký úkol obstarat šroubek k žehličce, aby byla použitelná. Autor  avzpomínal také na krumlovské Vejry, kteří brali život s úsměvem a věřili jen polovině toho, co slyšeli. A protože měli v hlavě ustláno, tak věděli které. Zmíněna je naučná přednáška o vědeckotechnickém pokroku při šlapání zelí, konaná ve Vejrovně. Podrobnosti o ní zůstanou však pro čtenáře utajeny, neboť autor je vázán mlčenlivostí.

V knize se vyskytuje i několik know how, jak se dají snadno nalézt i šikovně vykolíkovat cesty k prosperitě a rychle pak zbohatnout. „Někdy je to úsměvné, jindy dobrodružné, nicméně vždy inspirativní. Jak pro koho,“ vysvětlil Jan Vaněček a dodal, že důležitá je odvaha a dobrá nálada. „Bez toho by člověk spíše splakal nad výdělkem, než se radoval z bohatství. Ale buďme optimisté. V Krumlově přece žije spousta nadaných lidí, kteří se vyznají. Mnozí už bohatstvím oplývají a neví si teď rady, co s tolika penězi. To se však v žádné z povídek nedočtou. Snad příště.“ Vydání knihy bylo podpořeno z městského grantu a záštitu nad ní převzal radní Jihočeského kraje Antonín Krák.

 

Zdroj: Noviny: města Český Krumlov [online]. Český Krumlov, 2018, 16(7) [cit. 2018-06-05]. Dostupné z: https://data.ckrumlov.cz/files/8154-noviny-mesta-ck-cerven-2018.pdf