Odmítáme novostavbu na Šeříkově skále

06.10.2015 18:27

Šeříkova skála - lokalita, která tvoří spolu s vyhlídkou Vyšehrad přírodní horizont Českého Krumlova, jehož jedinečný ráz, který celá skála svým umístěním a proporcemi tvoří, je jedním z mála koutů našeho města, které není "zohyzděno" moderní zástavbou. Při pohledu z protilehlých stran, např. z hornobranských výšin, nás tato zelená přírodní bariéra dokáže zaujmout uhranout svou mohutností.

Bohužel, to se má v blízké budoucnosti změnit, protože, jak je navrženo v původním územním plánu, je zde plánována výstavba rodinných domů. O celé možné výstavbě se již mluví několik let, ať již mezi občany, či ve vyšších kruzích naší komunální politiky. Tento bod byl opakovaně odsouván do postranní a nikdo vlastně už ani neví, proč se právě s výstavbou v této lokalitě v územním plánu počítalo V každém případě se nyní zdá, že se duch minulosti pomalu stává reálným a pravděpodobně velmi blízkým. Právě další výstavbě v této části Českého Krumlova se místní organizace ČSSD, pomocí svých zastupitelů, chce postavit.

"Rozhodně bychom neradi zakazovali novou výstavbu rodinných domů, naopak, každého nového potencionálního občana, který by rád své kořeny zapustil právě v Českém Krumlově, vítáme, ale nechat si znehodnotit poslední část téměř nedotčeného horizontu rozhodně nechceme", řekl radní města Jindřich Florián. Možná výstavba ovšem není trnem v oku jen samotným představitelům města, ale dokonce i část obyvatel se k tomuto staví velmi skepticky. "Obyvatelé, kteří zde již své domy mají, se děsí toho, že by v jejich okolí měly vzniknout další bytové jednotky, což by znamenalo, mimo ztráty nerušeného výhledu, i zvýšený hluku. Klid, který je zde na každém kroku, by byl pryč", doplnil Florián.