Přetahovaná o křesla radních okresního města nekončí

21.11.2014 22:56

 

Převzato z Českokrumlovský deník, 21.11.2014
 

Český Krumlov - „Současná situace v krumlovské politice je skandální! Hlavně vůči voličům," zvedá naprosto rozhořčeně hlas Vojtěch Němec, zastupitel za ANO 2011. A není sám, kdo je nespokojen.

 
 
 

Tahanice kolem mandátů, koaličních uskupení, sedmi křesel v městské radě nebo většině z 23 zastupitelských (hlasovacích) postů ani tento týden nebere konce. V komunálních volbách vítězní sociální demokraté (s počtem pěti mandátů) se za podpory ODS a ANO (shodně po třech mandátech) nemohou přes několikero jednání domluvit s tzv. „Devítkou", což je společné uskupení KDU-ČSL, SN Město pro všechny, TOP 09, Nezávislí a Zelení (celkem devět mandátů, z toho lidovci tři). 

„Ve středu večer jsme se opět sešli právě se zástupci Devítky, ale ti požadovali tři místa v radě města. My jsme jim nabídli dvě – s tím, že bychom měli tři, ODS a ANO, s nimiž se dohovoříme, po jednom," vypočítává Jindřich Florián za ČSSD. Na což navazuje: „Příští pondělí večer se proto zkusíme dohodnout s ODS a ANO, zda na již připravovaném jednání zastupitelstva ve čtvrtek 27. listopadu představíme jedenáctičlennou menšinovou koalici. A pak budeme čekat, zda se k nám někdo přidá." Kdo to bude, může být překvapením…

„Devítka má stále přehnané požadavky. Za týden se takřka nic nezměnilo. Původně chtěli v Radě města většinu, což jsou čtyři křesla. Nyní tři. Ale tomu neodpovídají výsledky voleb. Už jsme udělali ústupek, že nám a ODS zbude po jednom postu. Ctíme pravomocné vítěze voleb, sociální demokraty. S nimi a s ODS se programově shodneme přibližně z devadesáti procent. Vadí nám ale velice, že lidovci nejednají sami za sebe. Jednají v bloku společně s dalšími třemi stranami či uskupeními, který přináší obrovské napětí v zastupitelstvu s poměrem 11:9. Zbývají dosud neutrální a konzistentní komunisté. Ti se třemi mandáty mohou hrát v této skandální situaci značnou roli. Obávám se, aby zástupci Devítky ještě nevystřízlivěli," komentuje nynější trpkou zkoušku demokracie Vojtěch Němec z ANO.

Postoje lidovců se snaží obhájit místostarosta Josef Hermann: „Mrzí mě, že ČSSD vehementně lpí na prakticky témže modelu – dle mého soudu nefunkčního a neperspektivního – jako před ustavujícím zasedáním městského zastupitelstva. Ona vehemence a opětovné spoléhání se na to, že všichni zastupitelé za ČSSD, ODS i ANO nakonec budou souhlasit s podporou KSČM, je opravdu nadmíru zarážející a nepochopitelná. Nám nezbývá, než čekat, s jakými dalšími návrhy vítězná ČSSD sestavující koalici přijde. Pokud bude trvat na svém a nabízet naší čtyřce, respektive Devítce, jen dvě místa v radě, není se o co snažit."
Josef Hermann podle ČTK včera řekl: „Zástupci bloku ČSSD, ANO a ODS, kteří mají ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů, proti uskupení našich čtyř subjektů s devíti křesly, chtějí držet pět pozic v radě a nám nabídli dvě křesla."

Českokrumlovskému deníku dále uvedl: „Za dané situace vidím jediný funkční model ten, že ČSSD nám nabídne tři místa v radě, rozšíří minulé koaliční uskupení o další subjekt a společně s ním obsadí zbývající čtyři posty radních v čele se svým současným starostou. Jsem přesvědčen, že tento model může být plně funkční i perspektivní jak z hlediska naplnění volebních programů zúčastněných stran, tak z hlediska plnění složitých úkolů, které město musí řešit."

Autor: Pavel Pokorný