Starosta města nebyl zvolen, zastupitelstvo volbu odložilo

06.11.2014 22:11


Přepis z webu Českokrumlovského deníku, citace pod článkem

 

Český Krumlov – Poprvé v novodobé historii se nově zvolení českokrumlovští zastupitelé na svém ustavujícím zasedání pouze sešli, složili svůj slib a vše ostatní odložili.

Už od komunálních voleb, zvláště v posledních dvou týdnech bylo patrno, že se nikomu ze zvolených nepodaří složit většinovou koalici. To potvrdilo i pozdně odpolední zasedání zastupitelů v Prokyšově sále Prelatury.
Mnohé už napovědělo, když dosavadní starosta Dalibor Carda, který ustavující zasedání zastupitelů řídil, navrhl hlasování o změně programu, z něhož tak vypadlo zřízení ze zákona povinných výborů kontrolního a finančního.
„Dosavadní rada města nedostala od žádné z politických stran žádné podklady se jmény pro obsazení těchto výborů," konstatoval Dalibor Carda s tím, že tuto zákonem danou povinnost musí splnit zastupitelé na svém nadcházejícím zasedání.
Ta samá situace se opakovala i ve chvíli, kdy starosta vyhlásil, aby stranické kluby předložily návrhy na nového starostu. Nestalo se tak.
„Do této chvíle nemám žádnou informaci o tom, že by se podařilo sestavit nějakou zastupitelskou většinu, která by přišla s konkrétními návrhy na organizaci vedení města v novém volebním období. Pro mě je to poměrně nepříjemná situace. Žádám vás o sdělení, zda taková většina existuje," oslovil nově zvolené zastupitele Dalibor Carda. Ani poté se nikdo s žádným návrhem nezvedl.  Při průběžném hlasování se zastupitelé zatím shodli na tom, že Český Krumlov by měl mít předběžně starostu, jednoho místostarostu, oba uvolněné a sedm členů rady města. To je ale velmi předběžná shoda, protože při povolebních jednáních se často mluvilo o potřebě dvou místostarostů. Většinou hlasů se také rozhodli o tom, že o novém starostovi a radních budou hlasovat v tajné volbě.

 

Zdroj a autor:

Krumlov nemá po prvním zastupitelstvu ani novou radu ani nového starostu. ZAJÍČEK, Zdeněk. Českokrumlovský deník [online]. 2014, 6.11.2014 [cit. 2014-11-06]. Dostupné z: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/krumlov-nema-po-prvnim-zastupitelstvu-ani-novou-radu-ani-noveho-starostu-2014110.html